Zoekmachineoptimalisatie

Zoekmachineoptimalisatie

Als uw website eenmaal af is en online staat is het natuurlijk ook belangrijk dat uw website gevonden wordt op internet en dan met name door Google. Uw website is immers uw visitekaartje en u wilt dat er bezoekers komen die uw producten kopen of uw diensten afnemen. Dit wordt bereikt door de website te optimaliseren door middel van zoekmachineoptimalisatie.

Zoekmachineoptimalisatie wordt ook wel SEO genoemd, dat is een afkorting voor de Engels term Search Enigine Optimisation. Het doel van zoekmachineoptimalisatie is dus om de website hoog te laten scoren in de zoekresultaten van een zoekmachine zoals Google of Bing.

Als men in de zoekmachine bepaalde trefwoorden in tikt kan uw pagina als deze goed geoptimaliseerd is bovenaan in de zoekresultaten worden weergegeven. Dit levert veel bezoekers op en dus ook meer verkopen.

Hoe lang duurt het voordat ik hoog in Google sta?

Zoekmachineoptimalisatie is een proces wat maanden duurt. Een nieuwe website staat namelijk niet direct hoog in de zoekresultaten. Soms gebeurt het wel eens dat wanneer ik een nieuwe website gemaakt hebt de klant vraagt “Waarom sta ik nog niet bovenaan”. Dat zal ik uitleggen.

Dit heeft te maken met de zoektermen waarop gezocht wordt en hoeveel concurrentie daar in is. Als u gevonden wilt worden op een zoekterm waar nog niet zoveel concurrentie in is zal uw website sneller hoog in Google komen, dan kan al binnen een paar weken zijn. Maar als u gevonden wilt worden op zoektermen waarop meer of veel concurrentie is zal dat langer duren. Uw website moet dan eerst zo goed mogelijk geoptimaliseerd worden op de zoekwoorden waarop u wilt scoren. Uw pagina’s moeten beter worden dan die van uw concurrentie want anders gaat u de concurrentie niet verslaan.

Dit gebeurt eenvoudig gezegd door de zoekwoorden terug te laten komen in de tekst en de kopjes op de website. En de zoekwoorden moeten ook terug komen in de titel en beschrijving die u bij Google ziet. Als er bijvoorbeeld nergens op uw website staat dat u  ook APK keuringen doet als u bijvoorbeeld een autobedrijf heeft wordt u daar ook niet op gevonden. Daarnaast zijn er ook nog andere dingen die bij zoekmachineoptimalisatie komen kijken, daar kom ik straks op terug.

zoekmachineoptimalisatie

Welke zoektermen moet ik gebruiken?

Om goed gevonden te worden is het belangrijk dat uw website geoptimaliseerd wordt voor zoektermen waarop veel gezocht wordt. Deze zoektermen hebben meestal ook veel concurrentie. Door middel van een zoekwoordenonderzoek kan men er achter komen op welke woorden veel gezocht wordt.

Het toevoegen van landingspagina’s of blogs is belangrijk bij zoekmachineoptimalisatie. Dat zijn pagina’s die geoptimaliseerd zijn voor een bepaalde zoekterm. Als u meerdere of veel van deze pagina’s hebt wordt u ook op meerdere of veel zoektermen gevonden.

Er zijn allerlei factoren die uw positie in de zoekmachines bepalen, daarom is het van belang dat uw website op verschillende manieren geoptimaliseerd wordt. Er zijn 3 belangrijke pijlers bij zoekmachineoptimalisatie, deze ga ik nu bespreken.

Technische SEO

Dit gaat over het verbeteren van de technische dingen op de website. Het is belangrijk dat de zoekmachines de websites goed kunnen crawlen zodat deze goed geïndexeerd wordt. Met technische SEO worden de prestaties van de website verbetert. Belangrijk punten daarbij zijn de snelheid waarmee een pagina geladen wordt, of de pagina goed op mobiel wordt weergegeven en of deze een beveiligde verbinding heeft. Wanneer ik een website maak hou ik al rekening met deze zaken zodat de technische SEO in orde is.

On-page SEO

Dit deel van SEO richt zich op de content van de website en de structuur. Content houdt in teksten, afbeeldingen, video’s e.d. de inhoud van de site dus. Zoals ik hierboven al aangaf is het belangrijk dat deze geoptimaliseerd is voor de zoekwoorden waarop u gevonden wilt worden. Hieronder valt het optimaliseren van teksten, titels en beschrijvingen.

Over on-page SEO kan ik u adviseren. Ik werk samen met tekstschrijvers die de teksten voor u kunnen schrijven en optimaliseren. Zelf ben ik ook af en toe actief als tekstschrijver waardoor ik dit vak ook ken.

Off-page SEO

Bij off-page SEO gaat het om optimalisatie buiten de website. Het draait hier om het opbouwen van een sterk linkprofiel. Hoe meer goede websites er naar uw website linken hoe beter dat is voor de positie in de zoekmachines. Dit wordt linkbuilding genoemd. Linkbuilding is iets wat op de juiste manier moet gebeuren, bij een verkeerde aanpak kan dit nadelige gevolgen hebben voor uw website.

Op het gebied van linkbuilding kan ik u adviseren. Dit is iets waar ik zelf ook veel ervaring mee heb en waarvan ik de juiste strategieën ken. Voor het plaatsen van de links werk ik samen met andere bedrijven die een netwerk van websites hebben waarop de links geplaatst kunnen worden.

De voordelen van zoekmachineoptimalisatie

Nog even in het de grootste voordelen van zoekmachine optimalisatie.

  • Uw website komt hoger in de zoekresultaten waardoor u beter gevonden wordt.
  • Beter gevonden levert over het algemeen ook meer klanten op.
  • Het werkt voor lange tijd, eenmaal geoptimaliseerd kan dit voor lange tijd blijven werken, wel is het aan te raden om het bij te blijven houden.
  • Goedkoper dan betaalde advertenties, het blijft langer werken en verdient zich dan weer terug.
  • Je wordt beter gevonden dan concurrenten die niet of niet goed aan SEO doen.
  • Als de website geoptimaliseerd wordt wordt ook de gebruikerservaring verbetert.
  • De resultaten zijn meetbaar met tools als Google Search Console, Google Analytics en nog allerlei andere tools die daarvoor beschikbaar zijn.

Locale SEO

Locale SEO wil zeggen optimaliseren op lokaal niveau, dus met bijvoorbeeld plaatsnamen of provincienamen er in waarop gezocht wordt. Naast uw woonplaats kunnen dit andere grotere of bekendere plaatsen in uw buurt zijn of namen van regio’s en provincies. Hiervoor kunnen er op de website pagina’s aangemaakt worden die geoptimaliseerd zijn voor deze woorden.

Wat kan ik voor u betekenen bij zoekmachineoptimalisatie?

Hoewel ik als webdesigner geen SEO specialist ben weet ik hier wel veel van af. Dit heeft namelijk alles te maken met het vak van webdesigner. Ook bij het bouwen van een website hou ik al rekening met bepaalde SEO aspecten.

Van de 3 SEO pijlers die ik noemde kan ik sowieso helpen bij de technische SEO, maar ik kan u ook adviseren over on-page SEO en off-page SEO.

Op deze pagina heb ik in het kort de belangrijkste dingen over SEO uitgelegd. Er zijn echter nog veel meer dingen die bij SEO komen kijken, daarin kan ik u adviseren. U kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.